Advies

We hebben de belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet.

Klik op de folders van het Ivoren Kruis voor aanvullende informatie:

Aften

Bleken

Overkappingsprothese

De plaat of frameprothese

Droge mond

Een beugel

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Een nieuw kunstgebit

Elektrisch poetsen

Eten, drinken en een gezond gebit

Facings

Flossdraad

Fluoride

Gevoelige tandhalzen

Het melkgebit

Implantaten

Kronen en bruggen

Met uw kind naar de tandarts

Ontstoken tandvlees

Ragers

Roken en mondgezondheid

Sealen

Slechte adem

Slijtage van het gebit

Tanden poetsen

Tanden poetsen met kinderen

Tanden stokers

Tanderosie hoe voorkom je dat

Tandletsel

Van eigen gebit naar kunstgebit

Verkleurde tanden

Je mond, fris en gezond

Voorkom tanderosie bij uw kind

Wisselen van melkgebit naar blijvend gebit

Wortelkanaal behandeling

Waarom controle?

Naast het goed onderhouden van uw gebit (door middel van poetsen en flossen), is een regelmatige controle door een tandarts van groot belang. De tandarts controleert de staat van uw gebit op eventuele problemen (zoals gaatjes of pijnklachten) en maakt met enige regelmaat rontgenfoto’s om te controleren of alles wat niet zichtbaar is voor het oog nog in orde is (denk aan de ligging van een verstandskies, de wortels van uw tanden en kiezen, of oude vullingen).

Onderzoek van de Universiteit van Nijmegen heeft uitgewezen dat het eens per half jaar controleren van uw gebit zowel problemen als extra kosten voorkomt.

Het kan altijd gebeuren dat een tandarts een behandeling moet uitvoeren die pijnlijk kan zijn. De tandarts zal daarom altijd van tevoren aangeven dat dit het geval kan zijn en u vragen of u een verdoving wilt. De verdoving is niets meer dan een klein prikje die ervoor zorgt dat u daarna niets meer voelt.

Een verdoving zorgt er meestal voor dat uw wang of lip dik aanvoelt. Dit verdwijnt weer naarmate de verdoving is uitgewerkt. Hierna kunt u weer gewoon praten, eten en drinken.

Indien de behandeling pijn veroorzaakt die na het uitwerken van de verdoving nog even zal aanhouden, dan kunnen wij een kalmerend medicijn voorschrijven. Een veel gebruikt middel is Dormicum, een medicijn wat de pijn aanzienlijk verzacht.

Let erop dat u uw tanden altijd met een tandpasta poetst die fluoride bevat en bij voorkeur geen zogenaamde ‘Whitening’. Fluoride is goed voor uw tanden, omdat het de tanden sterk maakt. Whitenings zijn minder goed voor uw tanden vanwege de schurende werken, dit tast uw glazuur aan.

Het is belangrijk om ieder plekje van uw gebit met uw tandenborstel schoon te poetsen. Probeert u bij het poetsen uw tandenborstel schuin op de tanden langs het tandvlees heen en weer te bewegen. Alsof u voorzichtig de ruimte tussen het tandvlees en de tand schoon poetst.

Daarnaast is het belangrijk om tweemaal per dag minimaal 2 minuten te poetsen, ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Regelmatig flossen houdt uw gebit schoon en voorkomt het ophopen van tandplak en het ontstaan van aantasting van het tandvlees.